- Konu Başlıkları
- Hastalar İlk Olarak Hijyene Dikkat Ediyor!
- Ameliyathanede Hijyeni Sağlamak En Önemli Konu! – Ameliyathane Tezgahları
- Ameliyathane Tezgahlarında En İyi Çözümler
- Ameliyathane Zemin ve Duvar Kaplama Malzemeleri
Hastalar İlk Olarak Hijyene Dikkat Ediyor!
Ameliyathane, koridorlar, temizlik odaları ve diğer yardımcı iş alanlarından oluşan, fiziksel olarak özel ayrılmış tedavi amaçlı bir alandır. Ameliyathane bölümü ise ameliyathane içerisinde ameliyatların gerçekleştirildiği alanlar olarak tanımlanır. Peki, pek çok hayati operasyonun gerçekleştirildiği ameliyathanelerin hangi özelliklere sahip olması gerekir? Ameliyathane tezgahları nasıl olmalıdır? Ameliyathane koşulları ve hijyeni nasıl sağlanmalıdır?
İnsan hayatının doktorların elinde olduğu en önemli yer olan ameliyathanelerde nelere dikkat edileceği, ameliyathane tezgahları ile ilgili tüm merak edilenler yazımızın devamında…
Ameliyathanede Hijyeni Sağlamak En Önemli Konu! – Ameliyathane Tezgahları
Ameliyathane sistemlerini değerlendirirken bunları dört başlık altında toplamak mümkündür:
-
Cerrahi destek sistemleri
-
Ameliyathane içi trafik
-
İletişim sistemi
-
Ameliyathane yönetimi
Ameliyathane koşulları açısından baktığımızda ameliyathanenin hastane içerisinde cerrahi yoğun bakım ünitesine ve yatan hastaların servisleri ile patoloji ve radyoloji gibi destek servislerine kolay ulaşılabilir bir alanda olması gereklidir. Ameliyathane tasarımı yapılırken en kolay bulunacak mevkide ameliyathanelerin olması gerekir. Yüz ve daha az yataklı hastanelerde pek çok cerrahi müdahale ameliyathanenin aynı alanında gerçekleştirilebilir. Beş yüz altı yüz yataklı hastanelerde ise; 12-13 oda gerekecektir ve çift koridorlu “U” veya “T” şeklindeki tasarımlar bu kapasiteye daha uygun olacaktır.
Ameliyathane tezgahları nasıl olmalı diye baktığımızda ameliyat odaları karşımıza çıkar. Steril alanlarının hareket edebilmelerine olanak sağlayacak ve anestezi ekibinin çalışmasına engel olmayacak boyutta ve yeterlilikte olması gerekir. Ayrıca temiz ve kirli malzemeler ile çamaşır trafiği birbirinden ve ameliyathane tezgahı bölümünden ayrı olmalıdır.
Ameliyathane odasının tavanı:
-
Tavan yüksekliği 3 m olmalıdır (ışık kaynağını yerleştirmek için).
-
Bakım için tavan ile üst kat arasında 1.20 m’lik bir boşluk bırakılmalıdır.
-
Tavanların ses geçirmez olması tercih edilir.
-
Ortada ve yerde dolanan ve sarkan kabloları ve tüpleri ortadan kaldırmak amacıyla tavana monte ettirilen ve hareket edebilen pedantlar kullanılmalıdır.
Ayrıca ameliyathane odasının kapıları kayan kapılar şeklinde olmalı ve aydınlatmada minimum 2000 lux kullanılmalıdır. Ameliyathane standartları elbette bunlarla sınırlı değil. Ameliyathane tezgahlarının bakteri oluşumunu önleme özellikli olması ve havalandırma sistemlerinde konveksiyonel yöntemlerin kullanılması da oldukça önemli. Ameliyathane odasından çıkan hava giren havadan bir miktar daha az olmalıdır. Ameliyathane odalarının ısısı 20-24°C arasında olmalıdır.
Ameliyathane tezgahları ise hijyenik ve dayanıklı malzemeden seçilmelidir. Yüzeyde kullanılan yer ve duvar kaplamalarında birinci derecede infeksiyon riski taşımasa da genel hijyen kurallarının sağlanması ve korunması önemlidir.
Ameliyathane Tezgahlarında En İyi Çözümler
Ameliyathane standartları açısından bakıldığında ameliyathane tasarımı sırasında en çok dikkat edilecekler ameliyathane tezgahı ve duvar kaplamalarıdır. Leke ve iz bırakmayan, kolay temizlenebilen özelliklerinin dışında ameliyathane tezgahları nasıl olmalı sorusunun diğer yanıtları:
-
Ek yerleri az olan, yıkanabilen özellikte ve üzerinde devamlı hareket eden değişik tıbbi cihazlara karşı dayanıklı olması gerekir.
-
Duvar ve yerlerde kullanılan malzemelerin küflenmenin oluşmasına, bakteri oluşumuna karşı dirençli olması gerekmektedir.
-
Ameliyatlar esnasında odada gözle görülür bir kirlenme olmuşsa bir sonraki ameliyattan önce bu yüzeyler dezenfektanlar ile silinmelidir.
-
Ameliyathane tezgahları dayanıklı olmalıdır.
-
Ameliyathane tezgahları hijyen standartlarını karşılamalıdır.
-
Ameliyathane tezgahları uluslararası standartlara uygun olmalıdır.
-
Ameliyathane tezgahları mekana uyumlu olmalıdır.
-
Ameliyathane tezgahları doktorun ve hemşirelerin çalışmasını engellememelidir.
Ameliyathane Zemin ve Duvar Kaplama Malzemeleri
Ameliyathane tezgahları nasıl olmalı sorusunu açıklığa kavuşturduysak sıra, zemin ve duvar kaplamalarına gelmektedir. Ameliyathane zemin kaplaması seçilirken sadece anti bakteriyel olması değil aynı zamanda antistatik ve hijyen amaçlı kullanılan kimyasallara da dayanıklı malzeme seçimi gereklidir.
Antistatiklik değeri 10 üzeri -7 ve daha üzeri olan ameliyathane zeminleri daha sağlıklıdır. Ameliyathane duvar kaplamaları açısından da steril ve ek yerleri belli olmayan modeller tercih edilmelidir. Ameliyathane tasarımı dikişsiz yer kaplama ve duvar kaplama ile yapılmalıdır. Dikişsiz yer kaplama avantajları ise şunlardır:
-
Dikişsiz olma özelliği maximum hijyen sağlar.
-
Gözeneksiz ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde bakteri oluşumunu engeller.
-
Çizilmelere, dezenfektanlara ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.
-
Kolay temizlenir.
-
Yenilebilir hammaddeler ile üretim çevre dostudur.
-
Yer ile birlikte duvar aplikasyon imkanı mevcuttur.
-
Zengin renk, kompozisyon ve yazı seçenekleri ile farklılık yaratır.
-
Ses azaltıcı özelliği vardır.
-
Kaymayı önler.
Ameliyathane koşulları ve ameliyathane tezgahı nasıl olmalı diyenler için tezgah ve kaplama önerilerimiz bunlar. Ameliyathane tezgahları seçiminde uzmanına danıştığınız taktirde daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Ameliyathane duvar kaplamaları da ameliyathane standartları üzerinde olduğu sürece sağlıklı kullanımlar sağlayabilirsiniz. Ameliyathane tezgahları ve duvar kaplamaları için iletişim adreslerimizden bilgi alabilirsiniz.
[widget-130]